Català / Castellano    
  
El nostre hospital > Comunicació > Notícies
  Notícies
Parlem d’epilèpsia a la III Jornada d’atenció compartida en Neurologia de l’AISBE

Parlem d’epilèpsia a la III Jornada d’atenció compartida en Neurologia de l’AISBE

Author: Laia/divendres, 19 de maig de 2017/Categories: Actualitat

Rate this article:
4.9

El passat divendres 12 de maig, el Dr. Santiago Fernández, adjunt del servei de Neurologia de l'Hospital Plató va participar en la III Jornada d'atenció compartida en Neurologia de l'Àrea d'Atenció Integral de Salut Barcelona Esquerra (AISBE), celebrada a l'Hospital Sagrat Cor.

 

La Jornada, adreçada a professionals sanitaris i organitzada pel servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Sagrat Cor, va comptar amb la participació dels serveis de Neurologia de l'Hospital Clínic, Plató i Sagrat Cor.

 

Arran de la participació del Dr. Fernández a la Jornada, i donat l'interès suscitat pel tema tractat, hem volgut compartir una breu entrevista per saber més sobre epilèpsia.

 


Què és l'epilèpsia?

L'epilèpsia és un trastorn o un conjunt de trastorns del cervell que es caracteritzen per una tendència a generar crisis epilèptiques. Aquestes són els signes i símptomes produïts per una descàrrega anormal i excessiva del cervell.

 

Quines són les causes principals de l'epilèpsia?

Les principals causes de l'epilèpsia són alteracions genètiques i lesions del sistema nerviós central que alteren el funcionament normal de les neurones i les predisposen a generar les crisis epilèptiques. Alguns exemples d'aquestes lesions poden ser malformacions del desenvolupament, cicatrius produïdes per les malalties vasculars cerebrals (Ictus), lesions produïdes per traumatismes o infeccions del sistema nerviós central, etc. Hi ha un nombre significatiu de pacients en els quals no es pot identificar una causa, i s'anomenen d'origen desconegut.

 

Com es tracta?

Desgraciadament no tenim cap tractament que aturi el procés epileptogènic. Per això només podem administrar tractaments simptomàtics que eviten en la majoria dels casos que els pacients tinguin aquestes crisis. Són els anomenats fàrmacs antiepilèptics. Disposem d'un ampli nombre d'aquests fàrmacs, i per tant podem individualitzar bastant el tractament, d'acord amb les característiques de cada pacient (per exemple, segons edat, sexe, patologies i fàrmacs concomitants, etc.).

 

Quan el pacient no respon al tractament farmacològic, fet que succeeix en un 25-30% dels casos aproximadament, es poden plantejar altres tractaments com la cirurgia de l'epilèpsia i altres tècniques d'estimulació cerebral.

 

Quantes persones tenen epilèpsia?

El fet de patir una crisi epilèptica no implica necessàriament el diagnòstic d'epilèpsia, s'han de complir una sèrie de criteris. En el nostre medi, la prevalença aproximada s'estima entre el 0,5 i l'1% de la població. Aquest trastorn és més freqüent en nens i ancians. L'Organització Mundial de la Salut va calcular fa uns anys que al món hi ha uns 50-60 milions de pacients epilèptics.

 

Com hem d'actuar davant d'una crisi epilèptica?

Les crisis epilèptiques poden tenir una presentació clínica molt variada, i actuarem segons cada crisi. Les més temudes i impactants són les convulsions o crisis tònico-clòniques generalitzades. En aquestes crisis cal mantenir la calma, evitar que el pacient es pugui fer mal amb objectes propers, no introduir res a la boca i trucar als serveis d'emergències 112, que valoraran la necessitat de traslladar la persona pacient a un centre sanitari.

 

 

Number of views (11240)/Comments (0)

Please login or register to post comments.

Copyright 2020 Hospital Plató. Desenvolupat per onmedic.com
  |  Privadesa