Català / Castellano    
  
El nostre hospital > Comunicació > Notícies
  Notícies
Entrevista a la Dra. Marta Alegre, dermatòloga de l’Hospital Plató: “Els dies que fa núvol però amb llum ens hem de protegir igual la pell del sol”

Entrevista a la Dra. Marta Alegre, dermatòloga de l’Hospital Plató: “Els dies que fa núvol però amb llum ens hem de protegir igual la pell del sol”

Author: Laia/dijous, 3 d’agost de 2017/Categories: Actualitat

Rate this article:
3.8
L’estiu és l’època de l’any en què la pell està sotmesa a un major dany ambiental, per això és fonamental extremar les precaucions per prevenir cremades. Aquestes cremades poden derivar en envelliment i fins i tot càncer, per això és essencial seguir les recomanacions d’experts en dermatologia. Entrevistem a la Dra. Marta Alegre, cap del servei de dermatologia de Plató, amb la finalitat de conscienciar-nos sobre els perills del sol i seguir els seus consells i recomanacions perquè aquest estiu totes i tots puguem gaudir del sol de forma saludable!
Quanta estona és la màxima que pot resistir la pell al sol sense protecció?

Això depèn del tipus de pell que es tingui. El fototip determina precisament aquesta capacitat per a tolerar la radiació solar i es classifica en 6 tipus. El tipus I seria el propi dels pèl-roigs que mai es bronzeja i sempre es crema, mentre que el fototip IV correspon a la pell negra, la que mai es crema. La majoria dels nostres pacients presenten un fototip III o IV que es posen morenos però poden posar-se inicialment vermells amb el sol.

 

Què hem de fer per minimitzar el dany del sol a la nostra pell aquest estiu?

Hem d’utilitzar protector solar de manera generosa i almenys 30 minuts abans d’exposar-nos al sol. Cada 3 hores s’ha de renovar per a garantir la seva eficàcia.

Hem d’evitar exposar-nos al sol durant les hores de màxima irradiació, entre les 12 i 16 hores.

 

Quina crema fotoprotectora ens recomanes utilitzar?

De protectors solars hi ha bàsicament de 2 tipus. Els de pantalla física o mineral i els químics. Ells primers actuen dispersant la radiació solar mentre que els químics contenen substàncies que absorbeixen la radiació solar i la converteixen en derivats no perjudicials per a la pell.

És important senyalar que en nens, sobretot abans dels 2 anys, no és aconsellable utilitzar foto protectors químics pel risc de reaccions d'al·lèrgia i foto sensibilitat.

Malgrat que la cosmètica dels protectors químics sol ser millor, avui en dia existeixen textures fluides i matificants que converteixen als protectors minerals en també excel·lents cremes solars.

En pells grasses i amb tendència acneica són més apropiats els protectors lliures de grasses en forma de gels, ja que si no, pot empitjorar l'acne per l’oclusió. En canvi en pells seques s’aconsellen textures en forma de cremes més hidratants.

 

Quines zones del cos són les que cal protegir més?

Qualsevol zona del cos l’hem de protegir del sol però és evident que la cara és la que més sotmesa està a l’efecte de la radiació i a on més sovint apareixen les conseqüències d’aquesta. Les orelles també s’han de protegir si el cabell no les cobreix perquè en la part superior on incideix verticalment el sol apareixen també freqüentment lesions derivades del sol. De la mateixa manera, la clepsa dels homes que s’han quedat calbs o amb poc cabell és important protegir-la amb barret o amb fotoprotetor.

 

Com cal protegir als nens?

La millor manera de protegir als nens és amb samarretes. Avui en dia existeix roba especialment dissenyada per a estar al sol i banyar-se de manera còmoda i amb protecció solar garantida.

En cas de preferir-se les cremes solars, les pediàtriques són més aconsellables per tenir menys riscs de sensibilitat. En nens menors a 2 anys els protectors solars han de ser de pantalla mineral.

 

Hi ha la creença que un cop estem morenos / bronzejats ja no és necessari protegir-se amb cremes perquè ja no ens cremem...

És veritat que quan ens posem morenos és degut a la síntesi pròpia de melanina. Aquesta substància que es diposita en la primera capa de la pell, l’epidermis, i dóna lloc al bronzejat també confereix a la pell major tolerància al sol. Per tant, si estem morenos tenim menys risc de cremar-nos.

De totes maneres el dany cutani que presenta la pell és degut a la radiació acumulada al llarg de tota la vida i per tant utilitzar el protector encara que estiguem morenos ens ajudarà també a evitar més l’envelliment solar i les complicacions que a llarg termini pot produir el sol.

 

I els dies que està núvol, ens hem de protegir?

Els dies que fa núvol però amb llum ens hem de protegir igual la pell del sol. De fet, moltes cremades solars les veiem en dies que està núvol i no ens protegim.

Si els núvols són negres i espessos la radiació difícilment ens arribarà a la pell

 

Hi ha algun aliment que ens pugui ajudar a protegir-nos del sol?

No. Però els aliments rics en antioxidants ens ajudaran a disminuir els efectes perjudicials del sol. De fet, actualment molts protectors solars afegeixen a la seva composició antioxidants com la vitamina C, E, etc. A més, moltes de les càpsules orals disponibles per a evitar les al·lèrgies solars o el fotoenvelliment, també contenen antioxidants.

Les pastanagues tenen un alt contingut amb carotens que es dipositen en l’epidermis i li donen un to ataronjat amb molt poca capacitat fotoprotectora.

 

Què és el melanoma?

El melanoma és el càncer cutani que deriva del melanòcit. És el tumor maligne amb pitjor pronòstic si el creixement és vertical i en profunditat. Pot disseminar-se regionalment i a distància pel que és molt important el diagnòstic el més precoç possible.

Com que normalment deriva d’una piga prèvia, qualsevol canvi en coloració, mida, simetria, marges, etc. s’ha de consultar a un especialista.

 

Com podem conscienciar a la societat perquè gaudeixin del sol d’una forma saludable?

El sol ens aporta uns avantatges clares com és la vitamina D, essencial per al correcte funcionament ossi. També té unes propietats endorfíniques i ocasionen un benestar evident.

Però l’abús del sol o un mal ús comporta uns efectes nocius ben coneguts que va des de l’envelliment de la pell fins a la formació de càncer cutani. Per tant, hem d’extremar les mesures de fotoprotecció, evitar les hores del migdia i hidratar-nos bé per a evitar els cops de calor.


Number of views (12121)/Comments (0)

Please login or register to post comments.

Copyright 2021 Hospital Plató. Desenvolupat per onmedic.com
  |  Privadesa