Català / Castellano    
  
El nostre hospital > Comunicació > Notícies
  Notícies
Entrevista al Sr. Lluís Burgués, cap de Seguretat del Pacient: “el mateix pacient és un element clau per detectar una medicació que no li correspon o comentar quins medicaments està prenent”

Entrevista al Sr. Lluís Burgués, cap de Seguretat del Pacient: “el mateix pacient és un element clau per detectar una medicació que no li correspon o comentar quins medicaments està prenent”

Author: Laia/divendres, 11 d’agost de 2017/Categories: Actualitat

Rate this article:
5.0

En Lluís Burgués és el cap de la Unitat de Seguretat del Pacient de l’Hospital Plató, i ens explicarà en què consisteix la Seguretat del Pacient d’un hospital i quines són les línies de treball per seguir millorant en aquest àmbit.


 

Què és la seguretat del / de la pacient?

De la mateixa manera que quan anem a un restaurant esperem no sortir amb una intoxicació alimentària, quan entrem en un hospital ens han de garantir que no patirem el que es defineix com “esdeveniments adversos”. El pacient no hauria de patir complicacions i efectes secundaris dins del seu procés més enllà dels que l’experiència clínica ha demostrat que són possibles o inevitables.

Quan parlem de seguretat del pacient estem parlant de com fem la identificació segura amb polseres, les mesures per prevenir les infeccions dins de l’hospital, filtres per evitar els errors amb la medicació, etc.

La Seguretat del Pacient és un concepte fonamentalment de prevenció però que al mateix temps treballa els casos que s’han produït per extreure’n conclusions i evitar futurs errors.

Es basa en la responsabilitat i confiança amb les persones i per aquesta raó mai ha d’estar fonamentat en polítiques punitives i de penalització.

 

L’error en medicació és una de les errades més comunes en l’atenció sanitària, que creus què és el falla i què podríem fer per solucionar-ho?

Administrar un medicament és un procés amb diferents fases: prescripció per part del / de la professional facultatiu, validació farmacèutica i la preparació i administració per part d’infermeria.

Perquè es produeixi un error en aquest procés –això és aplicable a la majoria dels esdeveniments adversos– generalment s’ha de donar la coincidència de diferents factors. No és tan fàcil que al llarg d’aquesta seqüència en què participen professionals facultatius, de farmàcia, d’infermeria i altres, un o altre no detecti l’error. El que s’ha de fer és que cada professional mantingui l’atenció necessària que li correspon en aquest procés. Si actuem així, molts errors són detectats a temps i no arriben al pacient. Si em demanes què podem fer... en concret hi ha un tema que està estudiat i demostrat i que és el perill d’interrompre a les persones professionals d’infermeria quan estan preparant i administrant la medicació.

 

Quina és l’estratègia de Plató pel que fa a Seguretat del Pacient?

Tenim un pla de Seguretat del Pacient i projectes i accions anuals concretes amb objectius definits i resultats esperats. Però per contestar a la pregunta i com a exemple, m’agradaria explicar que una de les estratègies és la implicació del pacient i el seu empoderament en temes de seguretat. El pacient no pot ser un element passiu i s’ha d’implicar en el seu procés assistencial. L’hem d’informar i formar perquè hi participi.


Com creus que pot col·laborar en fer més segura la seva atenció?

Per exemple –i en relació als errors de medicació abans comentats– el mateix pacient és un element clau per detectar una medicació que no li correspon o comentar quins medicaments està prenent i que podrien representar un problema si el professional facultatiu no ho sap i prescriu d’altres que interactuen.

Els consells bàsics són: explicar tot el que es cregui necessari als professionals que l’atenen, preguntar, informar-se, comprovar i assegurar-se dels tractaments prescrits i cercar el suport d’un familiar o persona de confiança si es tenen dubtes. Moltes vegades es tracta de gent gran amb dificultats cognitives.

 

Ens podries explicar alguna bona pràctica que es porti a terme a l’hospital?

Les bones pràctiques en Seguretat del Pacient estan bastant consolidades entre tots els hospitals i generalment parteixen al marge de les pròpies de –per exemple- les directrius de l’OMS o les iniciatives del Departament de Salut. L’Hospital Plató dins dels seus Plans Estratègics i els plans anuals defineix les que prioritza o dóna més rellevància.

Per destacar alguna, durant 2017 i 2018 estem treballant en la participació activa del pacient i familiars. Hem obert canals de comunicació directa: telèfon i correu electrònic d’atenció exclusiva en l’àmbit de la seguretat del pacient i entrevistes personals amb els usuaris.

 

I algun projecte que hi hagi en procés?

S’està convertint en un problema el consum irresponsable dels antibiòtics i com repercuteix en la sensibilització de tota la població. L’increment progressiu de les resistències als antimicrobians i de l’escassetat de nous antibiòtics que hi puguin fer front plantegen un escenari en què, si les resistències segueixen creixent, no es disposarà d’antibiòtics eficaços.

Per això tenim en marxa un programa d’optimització en l’ús d’antibiòtics anomenat PROA.

 

El passat 5 de maig es va celebrar el Dia Mundial de la Higiene de Mans, com el vau celebrar a l’hospital?

Ja és tota una tradició aquesta celebració! Aquest any es va centrar en la utilització de les solucions hidroalcohòliques per a la higiene de mans. És aquell líquid amb què pots rentar-te les mans i que es va popularitzar durant el darrer episodi de grip A, tot i que és un producte que ja era d’utilització comuna en l’àmbit hospitalari i que garanteix molt més que el simple rentat amb aigua i sabó, si es fa bé. Aquest dia ens vàrem centrar a explicar a l’entrada de l’hospital, a les sales d’espera, a les àrees d’atenció ambulatòria, com s’ha de fer servir correctament.

Un altra iniciativa va ser la convocatòria d’un concurs de vídeos relacionats amb la tècnica correcte de rentat de mans i en el que hi podien participar tots els nostres professionals. Els podeu veure a la pàgina de Youtube de l’hospital: https://www.youtube.com/user/hospitalplato

Són realment fantàstics!

 

Number of views (9869)/Comments (0)

Please login or register to post comments.

Copyright 2020 Hospital Plató. Desenvolupat per onmedic.com
  |  Privadesa