Català / Castellano    
  
El nostre hospital > Comunicació > Notícies
  Notícies
Mª Carmen García: “Hem d’apoderar econòmicament la dona víctima de violència de gènere perquè pugui sortir de l’entorn del seu agressor”

Mª Carmen García: “Hem d’apoderar econòmicament la dona víctima de violència de gènere perquè pugui sortir de l’entorn del seu agressor”

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona presentem la segona microcàpsula de la campanya #LaIgualtatfaSalut #+Iguals+Sans, en aquest cas, protagonitzada per la Mª Carmen García, treballadora social de Plató.

Author: Laia/dijous, 8 de març de 2018/Categories: Actualitat

Rate this article:
5.0
El passat 2017, 49 dones van morir a conseqüència de la violència de gènere a Espanya, segons el Ministeri d’Interior. Van ser 5 més que el 2016. Hi ha una altra dada que també constata l’agreujament de la situació i l’abast social: 7 menors han perdut la vida, fruit d’aquests episodis. En aquest sentit, el Ministeri de Sanitat alerta que és l’any en el que més nenes i nens moren víctimes de la violència de gènere.

A tot el món, el balanç és de 50.000 dones assassinades cada any, segons les Nacions Unides.

Aquestes dades ens demostren que, malgrat els avenços que com a societat hem fet els darrers anys quant a la llibertat personal i els drets socials, persisteix aquesta xacra i, sobretot, el problema de la desigualtat de gènere que hi ha al darrera. I és que la diferència entre les oportunitats i els recursos als quals accedeixen les dones i els homes és molt més que una qüestió institucional. Aquesta realitat social està arrelada en una sèrie d’idees i mites de gènere que porten enquistats molts anys i que a la pràctica són els que sostenen aquesta imparitat. Són idees preconcebudes que tots i totes portem tan a dins que, per molt que ens sembli que en un món tecnològic no és possible la ignorància, aquesta segueix fent estralls en el desenvolupament de l’ésser humà. Ho constaten estudis com els que el novembre passat va a donar a conèixer el Centro Reina Sofía: el 27,4 per cent dels joves entre 15 i 29 anys creu que la violència de gènere és "una conducta normal" en el si d'una parella. El mateix informe també posa de manifest que 3 de cada 4 joves creuen que les dones ho tenen pitjor que els homes, quant als salaris i a ocupar llocs de responsabilitat.

I és que el desplegament del nostre món a l’entorn virtual, amb l’eclosió de les xarxes socials, no està sent favorable per a l’eradicació dels estereotips de gènere. Així ho constata un altre estudi, de la Universitat de Santiago de Compostela, en el que s’ha arribat a la conclusió que aquests prejudicis s’estan propagant encara més, amb els nous canals d’informació, i que ens encaminem cap a un “masclisme regressiu”. 

L’estudi s’ha fet a 600 joves de entre els 12 i els 17 anys. Preguntades per les principals pors que els produeixen les xarxes socials, elles diuen que hi veuen perill de ser controlades, de patir xantatges i que els suplantin la identitat, 3 elements que els responsables de l’informe de la universitat gallega relacionen amb el masclisme i la violència.

La violència és doncs quelcom molt més profund i complex del que ens pensem. És una xarxa intricada de pensaments, rols, actituds, estereotips, responsabilitat, absències, abusos, poca visió, prejudicis, etc. Ens afecta a tots i a totes, i no només a una institució o a una altra. Perquè en el fons, un nen o una nena, per molt que a casa sigui educat des del respecte i la integritat, si a fora no veu reflectits aquests valors, sentirà que viu en una societat dissonant. I, llavors, deixarà de confiar.

Per últim, cal prendre nota de totes aquelles violències per motius de gènere que no són tan visibles als mitjans com les que es produeixen en l’àmbit de les relacions de parella. En aquest sentit, la vicesecretària general del sindicat UGT, Cristina Antoñanzas, assenyala que cal aportar més llum a l’assetjament sexual en els llocs de feina: “una de les qüestions que reivindiquem és que es donin a conèixer més informacions en aquest àmbit quant a denúncies, per exemple, o altres dades d’interès”.

Mª Carmen García, treballadora social de l’Hospital Plató des de fa més de 35 anys, és una de les professionals del centre més implicades en la lluita contra la violència de gènere i la igualtat. Per a ella, la solució passa per una sèrie de mesures preventives i de sensibilització: “a l’escola, als joves, perquè s’incloguin temaris d’igualtat de gènere, i perquè la persona sigui valorada pel que és, independentment de les seves característiques”, assegura. I afegeix: “Cal utilitzar els recursos que ja existeixen i, especialment, hem d’apoderar la dona que ha sofert la violència de gènere des d’un punt de vista econòmic perquè pugui sortir de l’entorn del seu agressor. Els professionals que intervenen en aquests casos els hem de formar més”. El futur –està convençuda- dependrà de com tots i totes ens hi impliquem.

Visualitza la història de la Mª Carmen: https://www.youtube.com/watch?v=iAgnP7mBXc8&t=8s

Mª CARMEN GARCÍA SANZ. Treballadora social de l’Hospital Plató.

Number of views (1959)/Comments (0)

Please login or register to post comments.

Copyright 2020 Hospital Plató. Desenvolupat per onmedic.com
  |  Privadesa