Català / Castellano    
  
El nostre hospital > Comunicació > Notícies
  Notícies
Montserrat Sedó: “Eliminaria el fet que com a dones sempre ens hem de justificar, i el perdó”

Montserrat Sedó: “Eliminaria el fet que com a dones sempre ens hem de justificar, i el perdó”

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona presentem la tercera microcàpsula de la campanya #LaIgualtatfaSalut #+Iguals+Sans, en aquest cas, protagonitzada per la Montserrat Sedó, infermera de Plató.

Author: Laia/divendres, 9 de març de 2018/Categories: Actualitat

Rate this article:
5.0
Dona s’hi neix o s’arriba a ser-ho? Aquesta qüestió, que va plantejar per primera vegada l’autora francesa Simone de Beauvoir amb la publicació, el 1949, del llibre El segon sexe ha suscitat molts debats dins del moviment feminista. Al segle XX, Beauvoir en va ser el mascaró de proa. Aquest 2018 es compleixen 110 anys del seu naixement.

Beauvoir va revolucionar la societat de llavors afirmant que els rols i les característiques que s’atribuïen a les dones no vénen donades per una qüestió genètica, sinó per un interès de perpetuar les relacions d’explotació i d’opressió d’elles envers ells. 

 

Sigui quina sigui la resposta a aquesta pregunta, avui en dia seguim patint una discriminació per raons de gènere, que es tradueix en un seguit de desigualtats en molts àmbits de la societat. 

Ho il·lustra molt bé el testimoni de la Montse Sedó, infermera de l’Hospital Plató des de fa gairebé 30 anys: “El pes del qual m’alliberaria pel fet de ser dona és el de la justificació i el fet d’haver de demanar perdó. Considero que malgrat les accions que s’han fet per avançar, les dones, sobretot les més joves i les de certes professions, encara s’han de justificar per qualsevol pas que donen. Si volen ser mares han de donar explicacions; això significa un gran parón a la seva carrera professional. Si no volen ser-ho, la societat els
pregunta el per què i el com”.

Un estudi elaborat per la consultora PwC assenyala que “el llenguatge, l’escola, els mitjans de comunicació i la família” són els principals responsables de propagar els estereotips de gènere, i a través dels seus missatges condicionem les nostres vides. Moltes de les dones enquestades (un 59%) per aquest informe asseguren que són
aquestes idees preconcebudes les que, precisament, les han limitat, en les seves feines. Coincideixen a afirmar que han estat un factor determinant perquè no les acabessin seleccionant per ocupar un lloc de responsabilitat. Prop de 5.000 empleats i empleades i empresaris han participat en l’enquesta de PwC, que porta per títol Guanyant la batalla per al talent femení.

Un altre estudi de la Universitat Johns Hopkins també subscriu aquesta tesi que nenes i nenes aprenen a comportar-se i a actuar d’una forma determinada des de petits, i que ho fan a patir de les consignes que reben repetidament per part de diferents institucions: "Tant a les societats més conservadores com a les més lliberals ràpidament interioritzen el mite que les nenes són vulnerables i els nens són forts i independents”, destaca Robert Blum, director del Global Early Adolescent Study, l’informe que aquesta universitat ha elaborat. I afegeix: “Aquest missatge està sent constantment reforçat per germans, companys de classe, mestres, pares, cuidadors, parents, capellans i entrenadors”.

D’altra banda, els investigadors de l’estudi, que ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Organització Mundial de la Salut, afirmen que hi ha la tendència que “el món s’expandeix per als nens i, en canvi, es contrau per a les nenes”. En altres paraules, que les dones, fruit d’aquests prejudicis, encara no han fet sentir del tot la seva veu a fora.

I una de les proves és que les informacions que apareixen als mitjans de comunicació segueixen estant protagonitzades, majoritàriament, pels homes. D’elles només se’n parla en un 24% dels casos. Ho constata l’estudi Global Media Monitoring Project del 2015 (les dades més actualitzades), que ha fet un seguiment a 114 països.

 

Tant les estadístiques com el testimoni de la Montse Sedó ens recorden que aquest món segueix sent vist per les ulleres de l’home, i que la mirada de la dona ha quedat relegada a l’esfera privada.

Potser el trasbals que avui en dia vivim té a veure amb no haver estat capaços d’equilibrar aquests dos punts de vista. Perquè res és o bé blanc o bé negre, d’ells o d’elles, masculí o femení. Tot, a la vida, està fet dels matisos de molts colors i de naturaleses diverses. Integrar aquest aprenentatge és, sense dubte, un dels majors
desafiaments per arribar a viure amb plenitud i harmonia.

Visualitza la història de la Montse: https://youtu.be/p6rsxWLNlQM


MONTSE SEDÓ. Infermera de l’Hospital Plató

Number of views (3240)/Comments (0)

Please login or register to post comments.

Copyright 2020 Hospital Plató. Desenvolupat per onmedic.com
  |  Privadesa