Català / Castellano    
  
El nostre hospital > Comunicació > Notícies
  Notícies
Rosa Ganaza: “Les dones sempre hem d’acabar decidint si prioritzar la nostra feina o la família”

Rosa Ganaza: “Les dones sempre hem d’acabar decidint si prioritzar la nostra feina o la família”

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona presentem la setena microcàpsula de la campanya #LaIgualtatfaSalut #+Iguals+Sans, en aquest cas, protagonitzada per la Rosa Ganaza, companya de la unitat de gestió de professionals de Plató.

Author: Laia/dijous, 15 de març de 2018/Categories: Actualitat

Rate this article:
5.0
UGT va publicar el passat 22 de febrer, coincidint amb el Dia Europeu per a la Igualtat Salarial, un informe en el qual posa de manifest que la bretxa salarial per raons de gènere persisteix. El principal motiu d’aquesta diferència entre el que cobren els homes i les dones és que seguim sense valorar el treball que elles realitzen, segons assenyala el sindicat. Rosa Maria Garnaza, que treballa a la Unitat de Gestió dels Professionals de l’Hospital Plató, subratlla la idea que la dona, al món professional, es veu influenciada per les creences de gènere que fan que “sempre haguem de decidir si prioritzar la nostra professió o la cura de la família”. “Cal que canviem la forma d’educar els nostres fills, ja sigui a l’escola o a casa”.

De moment, però, sembla que estem molt lluny, d’aquesta transformació. Una dona cobra uns 6.000 euros (5.941,46 euros, concretament) menys a l’any que un home, diferència que suposa un 22,86%. Tots aquests diners representen un “estalvi”, per a les empreses, que passen a engreixar el seu compte de resultats amb 42.000 euros més.

En el cas de les professionals que treballen als àmbits de la salut i de la cura de les persones, aquestes desigualtats salarials són encara més injustes. Aquí, les dones representen el 79,45% dels llocs de treball i, tot i així, cobren 9.000 euros a l’any menys que ells (aquest bretxa és del 27,23%). El sou mig anual d’aquestes professionals és de 23.889,48 euros mentre que el dels homes és de 32.830,89 euros.

Les dones que estan a l’atur també hi surten perdent. Les prestacions per desocupació que elles reben són un 15,03% inferiors a les dels homes, fet que suposa que cada dona que es troba en aquesta situació deixa de percebre 3.000 euros a l’any (3.174,20 euros, concretament). L’Estat fa un estalvi, en aquest cas, de 121.143.080 euros.


En el cas de les pensions per jubilació és on aquestes desigualtats s’accentuen més: cada dona jubilada cobra de mitjana 6.000 euros menys a l’any (6.329,54 euros, concretament).

En total, les empreses i l’Estat s’estalvien 44.200 milions a l’any per qüestions de discriminació de gènere.

Si posem el focus a Catalunya, aquesta bretxa salarial se situava, el passat 2017, al 26%, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El salari mitjà dels homes és de 27.477 euros i el de les dones de 20.324 euros. En el cas de les persones que realitzen treballs més mal remunerats, aquesta bretxa gairebé es duplica, i arriba a ser del 42.6%.

Segons la Comissió Europea, aquestes discriminacions entre els sous d’uns i de les altres també es produeixen de forma significativa, a Europa: el d’una dona és un 16,3% més baix que el dels homes. Denuncien que els últims anys no hem aconseguit cap avenç significatiu, en aquest àmbit.

La vicesecretària general d’UGT, Cristina Antoñanzas defensa, en nom del sindicat, que s’aprovi una Llei d’Igualtat Salarial: “D’aquesta manera, totes les dones podran gaudir d’una protecció legal, en aquest àmbit. Ara, com a sindicat només incidim en empreses amb més de 250 treballadors (és a partir d’aquest número de persones en una plantilla quan hi pot haver la figura del delegat sindical, i quan, per llei, ha d’existir un pla d’igualtat). Aquesta llei també afavoriria una major transparència quant als plusos, complements, etc. (on es reflecteixen més aquestes bretxes)”, assegura.

 

Visualitza el relat de la Rosa: https://youtu.be/aDrMScVnYaw


ROSA MARIA GANAZA. Unitat de Gestió de Professionals de l’Hospital Plató.

Number of views (3560)/Comments (0)

Please login or register to post comments.

Copyright 2021 Hospital Plató. Desenvolupat per onmedic.com
  |  Privadesa