Català / Castellano    
  
El nostre hospital > Comunicació > Notícies
  Notícies
Hospital Plató i l’AIS-BE celebren una jornada centrada en Neurologia i Bioètica

Hospital Plató i l’AIS-BE celebren una jornada centrada en Neurologia i Bioètica

Un centenar de persones van assistir a la jornada, que es va celebrar al nou Espai Tavern del centre

Author: Laia/dimarts, 24 d’abril de 2018/Categories: Actualitat, Notícies

Rate this article:
3.0

La neurologia i la bioètica van ser el tema central en la I Jornada de Bioètica de l'AIS-BE i la IV Jornada de Neurologia de l'AIS-BE que es van celebrar de forma conjunta. La jornada va comptar amb la participació de professionals d'Hospital Plató, Hospital Clínic i Hospital Sagrat Cor.

L'acte va ser inaugurat pel director general d'Hospital Plató, el Dr. Jordi Pujol, el Director Mèdic del mateix centre, el Dr. Jordi Altés, el director de l'Àrea Integral de Salut - Barcelona Esquerra (AIS-BE), el Dr. Xavier Altimiras, i el Coordinador del Grup de Neurologia de l'AIS-BE, el Dr. Francesc Graus. Tots ells van voler remarcar que es tractava un tema transcendent que ens afecta cada dia més i la importància que els professionals de neurologia surtin del seu centre de referència per continuar aprenent.


La primera taula rodona va tractar l'"Atenció a la Cronicitat". Maribel Estellés, Coordinadora d'Infermeria i del Comitè d'Ètica Assistencial d'Hospital Plató, va explicar en què consistia el Document de Voluntats Anticipades (DVA) i la importància de fer-lo. Per la seva banda, la infermera de l'Hospital Sagrat Cor, Carmen Lombardia, va explicar el Pla de Decisions Anticipades i exemples de casos pràctics amb els que s'havien trobat al seu centre. La moderadora d'aquesta taula, la Dra. Galdina Valls, especialitzada en Geriatria i del Comitè d'Ètica Assistencial de l'Hospital Clínic, va demanar als professionals que fessin campanya a favor d'aquests procediments i va ressaltar la importància que tenen també en l'assistència primària.

  

Acte seguit, Luis González de Paz, infermer del CAP Les Corts, va donar alguns apunts de bioètica des de l’Atenció Primària, davant de malalties neurològiques. Va proposar incorporar la ciutadania als processos de decisió, com a repte principal. «L'Atenció Hospitalària s'hauria d'apropar més a l'Atenció Primària, i la primària s'hauria d'apropar a l'Atenció Ciutadana», va assegurar.

L'"Atenció a la fi de la vida" va ser el tema central a la segona taula de la jornada. Des de l'Hospital Clínic, el pneumòleg Joan Ramon Badia, i la neuròloga Raquel Sánchez, van explicar com plantegen l'adequació de l'esforç terapèutic en pacients terminals, i com realitzen el maneig de pacients neurològics pal·liatius, centrant-se sobretot en pacients amb Alzheimer.

  

Després d'una petita pausa, el Dr. Bernabé Robles, Neuròleg del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i membre de la Comissió Permanent del Comitè de Bioètica de Catalunya, va oferir la conferència estrella de la jornada. Va parlar de les repercussions ètiques de la neurociència i la neurotecnologia, tot donant exemples comprensibles per a tots els assistents amb un toc d'humor.   

  

Per acabar, es va fer una taula centrada en els aspectes ètics-legals. Mariona Sardà, advocada i membre del Comitè d'Ètica Assistencial d'Hospital Plató va fer cinc cèntims de quin és el procediment per començar un procés d'incapacitació. La Dra. Cristina Fortia, intensivista de l'Hospital Sagrat Cor, va explicar què fer davant el rebuig d'un tractament per part d'un pacient, i el Dr. Santiago Fernández, neuròleg d’Hospital Plató, va concretar en quins casos un problema neurològic impedeix als pacients poder conduir.

L'acte va comptar amb un centenar d’assistents, provinents de diferents centres de l'Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra.

Number of views (2451)/Comments (0)

Please login or register to post comments.

Copyright 2021 Hospital Plató. Desenvolupat per onmedic.com
  |  Privadesa