Català / Castellano    
  
El nostre hospital > Comunicació > Notícies
  Notícies
Dra. Alba Català: «Només el 2% de la població segueix les mesures per garantir l’eficàcia del fotoprotector»

Dra. Alba Català: «Només el 2% de la població segueix les mesures per garantir l’eficàcia del fotoprotector»

Author: Laia/dimecres, 13 de juny de 2018/Categories: Actualitat, Notícies

Rate this article:
3.3

La primavera està sent plujosa i de moment no hem vist gaire el sol, però com diu el refrany, val més prevenir que curar! Amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Pell (13 de juny), ens fixem en la prevenció i diagnòstic precoç d’aquesta patologia.
Parlem amb la Dra. Alba Català, dermatòloga de l’Hospital Plató, per saber com hem de tenir cura de la nostra pell per protegir i els principals errors que cometem.

Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir, segons el CatSalut, si s’evités una exposició intensa al sol i les cremades cutànies durant la infància i l’adolescència. No som prou conscients dels perills del sol, doctora?

Es considera que entre el 25 i el 50% del total de la dosi de radiació ultraviolada (UV) que pot ser perjudicial rebuda fins als 60 anys té lloc abans dels 18. Per tant, sembla que aquest és, per a moltes persones, el període de la vida en el qual estan més exposats a la radiació solar o és important que es potenciï la fotoprotecció a aquesta edat. Un altre factor de risc addicional en menors de 2 anys és que la pell té trets anatòmics i funcionals que la fan més susceptible a la radiació UV que la dels adults.

Podríem dir, doncs, que intentem ser conscients, però potser ho fem massa tard.

«Intentem ser conscients dels perills de l'exposició a la radiació solar, però potser ho fem massa tard»

Ens hem de protegir amb un factor 50, com a mínim, doncs?

Els fotoprotectors es classifiquen segons el Factor de Protecció Solar (FPS o SPF en anglès). Hi ha la protecció Baixa (6-10), la Mitjana (15-20-25), l’Alta (30-50) i la Molt alta (50+).

Al nostre país l'alta incidència de la radiació solar fa que la recomanació per la població general sigui utilitzar un fotoprotector amb un FPS alt. Però, a les persones que es cremen fàcilment, aquelles que es bronzegen amb dificultat, els nens i els pacients que reben tractaments immunosupressors es recomana una crema amb un factor molt alt.

És important recalcar que l'índex de protecció solar FPS no té en compte qüestions com la mala aplicació d'un fotoprotector, el lloc d'exposició al Sol (muntanya, tròpic, etc.) o la intensitat de les radiacions UV.

I quins són els principals errors que cometem quan ens volem protegir la pell?

Te’n puc dir uns quants... Primer de tot és un error pensar que només ens hem d’aplicar fotoprotector quan anem a la platja o a la piscina. Es recomana també en sortir al carrer i en el dia a dia. El 80% dels signes visibles del pas del temps (arrugues, taques, deshidratació i flacidesa) estan causats per l'exposició al sol, de manera que protegir la pell durant tot l'any és fonamental.

Un altre error és escollir qualsevol fotoprotector. Els filtres solars han de ser d'ampli espectre (que protegeixin de les radiacions UVA i UVB), fotoestables i hipoalergènics. També ens oblidem de protegir les zones amagades, com les orelles, el clatell, els dits dels peus i, sobretot, l’escot, que té una pell molt fina i és una zona on el sol incideix directament.

També passa que a vegades som una mica garrepes amb la quantitat! La majoria de persones apliquen només entre el 25 i el 50% de la quantitat realment necessària. Per obtenir el nivell de protecció indicat en l'envàs s’ha d’aplicar el protector de forma generosa, fins que tota la pell estigui ben coberta de producte. Calen uns 30 ml per a cada aplicació en un adult el que equival a la mida d'una pilota de golf (un envàs de 200 ml en 7 vegades l’hauríem d’haver gastat).

D’altra banda, recomano reforçar la protecció amb un sèrum antioxidant. Els antioxidants (vitamines C i E, ferúlic, etc.)  funcionen com un filtre biològic i combaten els radicals lliures. Es poden incloure dins del mateix fotoprotector, aplicar-los abans del fotoprotector en forma de sèrum o prendre’ls via oral.

Caram, hem de millorar molt encara!

Oi tant! Hem d’utilitzar el fotoprotector els 365 dies de l’any, independentment del clima que faci i el grau de bronzejat que es tingui. Els raigs UV passen a través dels núvols i arriben fins a la pell, i alguns dels raigs UV, els raigs UVA, fins i tot travessen els vidres, arribant a la pell, on s'acumulen els seus efectes nocius.

I això va per a tothom, blancs i morenos! La pell morena és la que menys pateix els efectes de la radiació a curt termini (enrogiment, inflamació) però és igual de sensible als efectes nocius a llarg termini.

I per últim, un altre gran error és fer servir producte de l’any anterior. Cal mirar el termini d'utilització de productes cosmètics després de la seva obertura. En el cas dels protectors solars: el termini oscil·la entre 6 i 12 mesos, depenent del filtre.

No som conscients que pot acabar amb un problema greu, més enllà de cremades, oi?

Fa dos anys es va realitzar una enquesta al nostre país en 3000 homes i dones entre 18 i 64 anys on es veia que per al 80% dels enquestats el càncer de pell era l’efecte perjudicial de les radiacions solars que més els preocupava. Però tot i aquesta àmplia consciència, en la mateixa enquesta es va veure que només el 2,5% dels enquestats s'aplicava de manera correcta la crema fotoprotectora.

És a dir, només dos de cada cent persones enquestades segueixen les tres mesures que garanteixen l'eficàcia del fotoprotector: aplicar el producte 30 minuts abans de prendre el sol, renovar la fotoprotecció cada 2 hores i reaplicar-la després de banyar-se.

En resum, en som prou conscients dels perills del sol però no ho estem fent bé per prevenir-los.

«Som conscients dels perills del sol, però no ho estem fent bé per prevenir-los»

Per tant, hem d’estar a alerta no només de protegir-nos adequadament de la radiació solar, també de les conseqüències més importants d’ d’aquestes radiacions: l’aparició de càncer de pell. Fer-nos auto exploracions de la pell és important, oi? Com ho hem de fer?

És interessant examinar-se la pell un mateix. Ens hem de mirar la cara, especialment el nas, els llavis, la boca i les orelles – tant per davant com per darrere. També ens hem d’inspeccionar acuradament el cuir pilós, utilitzant un assecador i mirall per exposar cada secció. Podem demanar a un amic o familiar que ens ajudi. S’ha de revisar acuradament les mans, els palmells de les mans, entre els dits i també les ungles.

De peu davant d’un mirall de cos sencer, ens podem explorar els braços per tots els costats. No ens hem d'oblidar de les aixelles. Ens podem revisar el coll, el pit i el tors. I les dones han d'aixecar-se els pits per veure la part de sota. Després, d’esquena al mirall de cos sencer, utilitzeu un mirall de mà per inspeccionar la part posterior del coll, les espatlles, l’esquena, les cames, els genitals, els peus i les plantes.

I si ens veiem alguna cosa que no fa bona pinta?

Si en fer una autoexploració es veu un “signe d’alarma” que pot fer sospitar una lesió maligna, s’ha d’anar al dermatòleg. Poden ser zones a la pell escamoses, sagnants o amb crostes que no es curen o bé un nevus (el que col·loquialment és diu “piga”) que canvia de mida, forma o color, té contorns o vores irregulars, o té més d'un color.

La gent amb la pell més blanca o amb moltes pigues s’ha de controlar més?

A més dels nens i adolescents, els altres grups de risc són les persones amb pell clara, ulls clars o pèl-rojos. També les persones amb més de 50 nevus, les que tenen antecedents personals o familiars de càncer de pell, o les que han rebut quimioteràpia, radioteràpia o que prenguin fàrmacs immunosupressors, ja que els baixen les defenses. Tots ens hem de controlar, però aquestes persones una mica més!

Però, i si ens agrada gaudir del sol, com ho podem fer sense córrer riscos? Quins consells ens dona?

El sol és una font de salut, per això podem prendre’l i gaudir-ne, però amb unes cures o normes de protecció. Es recomana utilitzar un protector solar d'ampli espectre, aplicar-lo 30 minuts abans de l'exposició solar – abans de sortir de casa, per exemple – i fer-ho amb generositat i de manera uniforme. Hem de cobrir tot el cos, no ens podem oblidar de zones com les orelles, el clatell, els llavis o els peus. Si la persona té poc cabell, tampoc ens podem oblidar de protegir el cap.

També aconsello aplicar el protector sobre la pell seca. I sobretot reaplicar-lo cada 2 hores, sobretot si ens hem banyat o hem suat molt. Podem utilitzar filtres resistents a l’aigua, sobretot si fem activitats o esports a l’aire lliure.

Moltes gràcies per tots els consells Dra.! Aquest estiu gaudirem del sol, de la platja o de la piscina, fem excursions o visitem altres països, però ho hem de fer amb seny

Gràcies a vosaltres! Entre tots, evitem cremar-nos i utilitzem adequadament les mesures de protecció per evitar els efectes nocius de les radiacions solars.

Number of views (3782)/Comments (0)

Please login or register to post comments.

Copyright 2020 Hospital Plató. Desenvolupat per onmedic.com
  |  Privadesa