Català / Castellano    
  
El nostre hospital > Comunicació > Notícies
  Notícies
Un 4% dels homes i el 2% de dones de mitjana edat pateixen Apnea del Son

Un 4% dels homes i el 2% de dones de mitjana edat pateixen Apnea del Son

En el Dia Mundial del Son, ens fixem en aquesta síndrome, un dels trastorns més comuns a la societat mentre dormim

Author: Cristina Grané/divendres, 15 de març de 2019/Categories: Actualitat, Notícies

Rate this article:
No rating

La qualitat del son té un impacte en la nostra salut física, mental i emocional. Mentre dormim el nostre cos desenvolupa activitats importants per al seu funcionament, però no tothom aconsegueix dormir bé o les hores necessàries.

En el Dia Mundial del Son, ens fixem en un dels trastorns del son més comuns, la Síndrome de l’Apnea del Son. Es consideren apnees les interrupcions completes de la respiració de les vies aèries superiors durant més de 10 segons, amb una periodicitat de 10 o més apnees per hora. A l’Hospital Plató es realitzen estudis del son per detectar i tractar posteriorment aquesta malaltia, que continua estant poc diagnosticada. Només entre el 5% i el 9% de les persones afectades són conscients que la pateixen.

En la nostra àrea de salut hi ha al voltant de 700 pacients que utilitzen CPAP (sigles en anglès de “pressió positiva continua a la via aèria”). D’aquests, hi ha un 20% de persones que no toleren la màquina. L'apnea del son afecta aproximadament un 4% de la població masculina i un 2% de la població femenina, i és més freqüent en adults grans, obesos i hipertensos.

De fet, ser del sexe masculí és un factor de risc no modificable, així com la història familiar. Però sí que podem lluitar contra altres factors de risc com ara: l’obesitat, el consum d’alcohol, el tabac, prendre fàrmacs sedants, o tenir alteracions anatòmiques o hormonals. Els símptomes durant la nit són els roncs, apnees visibles, despertar-se amb crisi d’asfíxia, o els somnies estranys. També hi ha conseqüències durant el dia, com ara tenir la sensació que el son no ha estat reparador, tenir mal de cap de bon matí o bé patir de somnolència diürna.

Però, quan hem de sospitar que patim Apnea del Son? La Dra. Pilar Martínez, adjunta del Servei de Pneumologia de l’Hospital Plató, ens ho explica en aquest vídeo:
 


No haver estat diagnosticat ni tractat pot portar moltes conseqüències. Es poden patir trastorns psicosocials, com dèficit d’atenció i concentració, un deteriorament cognitiu y canvis d’humor. Hi ha un major risc de patir un accident de trànsit, augmenta la possibilitat de tenir conseqüències cardiovasculars, diabetis mellitus o reflux gastroesofàgic.

En cas de patir algun d’aquests símptomes, s’ha d’acudir al metge, i si finalment s’afirma que es pateix la malaltia s’han de prendre algunes mesures. Primer de tot, baixar de pes, no beure alcohol, cafè o te, i no fumar. Tampoc es recomanen els fàrmacs depressors ni estimulants. Es recomana dormir en posició lateral, fer higiene del son i seguir tractament amb un CPAP.

 A l’Hospital Plató existeix la Comissió de Patologia del Son, amb diferents professionals de pneumologia, otorrinolaringologia, endocrinologia, neurologia, cardiologia i cirurgia maxil·lofacial. 

Recordeu, dormir és un deure però també un dret. El vostre benestar depèn en gran part de la qualitat del vostre son. Per a les persones adultes, la quantitat total de descans nocturna necessària oscil·la entre 6 i 11 hores diàries. Però dormir bé no és el mateix que descansar, i podem dir que és més important la qualitat del son que no el nombre d’hores que es dorm.  

Number of views (1549)/Comments (0)

Tags:

Please login or register to post comments.

Copyright 2021 Hospital Plató. Desenvolupat per onmedic.com
  |  Privadesa