Català / Castellano    
  
El nostre hospital > Comunicació > Notícies
  Notícies
Dr. Pérez de Olaguer: «En 10 anys hem reduït la mortalitat gràcies al diagnòstic precoç i a la millora en els tractaments»

Dr. Pérez de Olaguer: «En 10 anys hem reduït la mortalitat gràcies al diagnòstic precoç i a la millora en els tractaments»

Author: Cristina Grané/divendres, 29 de març de 2019/Categories: Actualitat, Notícies

Rate this article:
1.5

El càncer de còlon i recte és un dels més freqüents a Catalunya, tant en homes com en dones. Cada any es detecten 6.000 casos nous i representa la 2a causa de mort. Sovint no dóna senyals fins a fases més avançades, per tant, la prevenció és un factor clau.A l’Hospital Plató aquest tipus de càncer suposa un 30% dels càncers que es tracten. L’any 2018 es van atendre 40 nous casos d’aquest tumor i es va fer el seguiment a 500 pacients.

Aquest diumenge, 31 de març, és el Dia Mundial per a la prevenció del càncer de Còlon. Hem parlat amb el Dr. Joaquim Pérez de Olaguer, cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Plató, de l’estat actual d’aquesta malaltia, quins factors de risc existeixen i de quina forma s’afronta avui en dia.   


Bon dia Dr. Pérez de Olaguer!

Bon dia.


A què es deu el càncer de còlon i recte?

El càncer de còlon i recte es produeix per un creixement incontrolat de les cèl·lules del còlon i/o el recte que acaba produint la formació de tumors malignes. Les causes exactes de per què passa això no es coneixen en la majoria dels casos, però existeixen factors de risc que afavoreixen la seva aparició.

A Catalunya és la segona causa de mortalitat tant en homes com en dones, després del càncer de pulmó en homes i del càncer de mama en dones, pel que suposa un important problema de salut.


Així doncs, podem identificar alguns factors de risc?

Sí, de fet, els factors de risc ens poden ajudar a reduir la incidència d’aquest tipus de tumor. En els darrers 10 anys hem aconseguit reduir la mortalitat, gràcies al diagnòstic precoç i a la millora en els tractaments dels quals disposem.
Alguns dels factors de risc són els factors dietètics. Portar una dieta amb excés de greixos, especialment d’origen animal, i pobres en fibra, no ajuda. També existeixen una sèrie de malalties, benignes o premalignes, que augmenten el risc  de patir un càncer colorectal, com ara els pòlips al còlon, o les malalties intestinals inflamatòries com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. Si s’ha patit càncer colorectal prèviament, també es converteix en un factor de risc, així com factors genètics o familiars.  


Quins són els símptomes que ens poden fer sospitar de la presència d’aquesta malaltia?

Els símptomes poden ser escassos i inespecífics, i a vegades els pacients estan asimptomàtics (sense símptomes). Els més freqüents són els canvis en el ritme de les deposicions (restrenyiment, diarrea, o ritme alternant), eliminació de moc o sang en les deposicions, dolor abdominal, símptomes d’obstrucció intestinal com absència de deposicions, nàusees i vòmits, o dolor abdominal de tipus còlic.

També poden aparèixer els símptomes generals del càncer com el cansament, o la pèrdua de pes i de gana. Cal consultar sempre al metge davant d’aquests símptomes.


I com es pot prevenir el càncer de còlon i recte?

Com hem dit abans, una dieta rica en fibra és essencial per la prevenció del càncer colorectal. També reduir el consum d’alcohol i tabac i fer exercici.

També comptem amb el Programa de Detecció Precoç, que és una gran eina per la prevenció d’aquest tipus de càncer. El CatSalut té establert des de fa temps aquest programa de detecció precoç a Catalunya amb una prova bianual que consisteix en la determinació de sang oculta a la femta, en persones d’entre 50 i 69 anys, de manera gratuïta.
 

Una dieta rica en fibra és essencial per la prevenció del càncer colorectal. També reduir el consum d’alcohol i tabac i fer exercici.

 

En què consisteix exactament?

És una prova senzilla que consisteix a aportar una mostra de femta a qualsevol farmàcia propera al domicili de les persones indicades, i la farmàcia remet la mostra a l'hospital corresponent.

Si es detecta sang oculta o sang evident, se cita a la persona per la realització d’una fibrocolonoscòpia per descartar que existeixi un tumor. Hem de tenir en compte que la presència de sang no vol dir que el tumor existeix, donat que hi ha moltes causes benignes que la poden provocar (hemorroides, pòlips, etc.).
 

Gràcies al Programa de Detecció Precoç estem augmentant clarament els índex de curació d’aquest tumor.


Creu que la gent n’és prou conscient de la importància de la prevenció?

Cada vegada més. Gràcies a això estem augmentant clarament els índexs de curació d’aquest tumor. Però no ens podem relaxar en aquest aspecte, sinó que hem de mantenir la societat informada i insistir en la importància de fer aquestes proves.
 

Les teràpies biològiques han suposat un gran avanç en els darrers anys i han millorat clarament la supervivència dels nostres malalts.I quin tractament segueix la malaltia?

El tractament inicial, quan el tumor està localitzat, és a dir que no hi ha metàstasis, és la cirurgia, amb l’extirpació del tumor i dels ganglis limfàtics del voltant. Si el tumor està localitzat al recte, en moltes ocasions utilitzem prèviament la radioteràpia. Quan la malaltia ha produït metàstasis en altres òrgans (fetge, pulmó…), també es pot contemplar la cirurgia en situacions concretes, que es decidirà de manera conjunta entre l’equip multidisciplinari que tracta aquests tumors (oncòlegs, cirurgians, radiòlegs, patòlegs…), discutint els casos en el Comitè de Tumors de l’Hospital.

Habitualment fem servir la quimioteràpia de manera preventiva després de la cirurgia  (quimioteràpia “adjuvant”) per reduir el risc de recaiguda després de la intervenció quirúrgica. La quimioteràpia també es fa servir de manera prèvia a la cirurgia (quimioteràpia “neoadjuvant”) especialment en càncer de recte.

També existeixen les teràpies biològiques, que han suposat un gran avanç en els darrers anys i han millorat clarament la supervivència dels nostres malalts. S’utilitzen quan la malaltia està en situació metastàtica i varia en funció de la determinació de certes mutacions genètiques que detectem en els tumors.


Es pot conviure amb el càncer de còlon?

Bé, el càncer de còlon i recte és un càncer amb moltes probabilitats de curació, però fins i tot en cas de malaltia avançada, es pot viure molt de temps i amb bona qualitat de vida, ja que els tractaments són cada vegada menys tòxics i millor tolerats pels pacients.

 

Fins i tot en cas de malaltia avançada, es pot viure molt de temps i amb bona qualitat de vida, ja que els tractaments són cada vegada menys tòxics i millor tolerats pels pacients.

 

Number of views (2573)/Comments (0)

Tags:

Please login or register to post comments.

Copyright 2021 Hospital Plató. Desenvolupat per onmedic.com
  |  Privadesa