Català / Castellano    
  
El nostre hospital > Comunicació > Notícies
  Notícies
<<Les infermeres i infermers estem compromesos en oferir la millor atenció a les persones>>

<<Les infermeres i infermers estem compromesos en oferir la millor atenció a les persones>>

Author: Cristina Grané/dilluns, 20 de maig de 2019/Categories: Actualitat, Notícies

Rate this article:
5.0
El passat dia 12 de maig vam celebrar el Dia Mundial de la Infermeria, un col·lectiu de professionals que té una gran importància en la seva tasca diària a l’Hospital Plató. Avui parlem amb la directora d’infermeria del centre, Gemma Gallardo, per reflexionar sobre el futur de la professió.

 

 • Bon dia Gemma! Com veus el futur de la infermeria? Cap a on creus que va?
El futur de la infermeria va de la mà dels canvis de la societat i, concretament, els canvis en l’àmbit de la salut. Canvis que van des de les modificacions en la morbimortalitat per l’aparició de nous processos, a un increment progressiu de l’esperança de vida. En definitiva, canvis en les expectatives de les persones envers la salut i les malalties. Nosaltres com a professionals sanitaris hem d’evolucionar i adaptar-nos de forma continuada a les necessitats dels pacients, per poder oferir la millor atenció a les persones, alhora que també ho ha de fer el nostre model.
 
 • Podríem dir que la infermeria juga un paper decisiu en el futur de la sanitat, no?
Més que un paper decisiu, és un paper fonamental, així com tots els professionals sanitaris i no sanitaris que intervenen en algun moment en el procés del pacient. Tots ens complementem per oferir una atenció de màxima qualitat.
La infermera i l’infermer juguen un paper imprescindible en el sistema sanitari, assegurant amb la seva presència en els diferents nivells assistencials la continuïtat de l’atenció, vetllant per la coordinació entre els diferents professionals i sent pel pacient el referent del seu procés de salut, des de la prevenció a la malaltia. 
Jo a vegades em plantejo què faríem si ara s’esborrés del mapa la figura de la infermera i l’infermer. Com evolucionarien els pacients? Com encararíem la cronicitat? Com enfocaríem els nous rols que sorgeixen per les noves necessitats de les malalties? I la prevenció d’aquestes? És evident que la infermeria es mou en tots els àmbits i necessitats dels pacients. Estem  en continu contacte amb els pacients i les famílies, i això afavoreix que detectem de molt a prop les seves necessitats.
 
 • I l’Hospital Plató, quina línia seguirà en aquest sentit? Com s’encara el futur de la infermeria? 
Hospital Plató ja fa molts anys que treballa per al posicionament del rol de la infermera  i l’infermer en l’organització sanitària. L’estratègia del nostre centre, no només de la direcció d’infermeria, és posicionar les infermeres en els llocs on cal que siguem presents, afavorint el desenvolupament professional i apostant pel suport en la formació continuada. L’objectiu és aconseguir un apoderament necessari de la infermeria i un avanç de la professió. 
D’altra banda, més enllà de les especialitats, hem de continuar treballant i apostant per la infermera de pràctica avançada - l’anomenada IPA - en la nostra organització, ja que s’ha demostrat la seva efectivitat i seguretat davant del pacient i la mateixa organització. 
 
 • Traspassar el coneixement entre generacions també és una forma d’evolucionar en la infermeria? 
Oi tant! En aquests moments, des que la professió infermera va passar a ser un grau universitari, encarem una nova generació d’infermers i infermeres que tenen una formació, no diria que millor, sinó diferent de com era abans. Per una banda, les infermeres amb més antiguitat o experiència aporten uns coneixements i les noves generacions n’aporten uns altres. Això, per exemple, és ideal quan s’ajunten en una mateixa unitat, precisament per aquesta mescla de generacions i coneixements.
En aquests moments des de l’àmbit acadèmic hi ha una aposta  per la incorporació de noves competències orientades a les anomenades “soft skills”, habilitats necessàries per desenvolupar funcions incloses en les tasques assistencials, com ara el lideratge, la comunicació efectiva, la presa de decisions, etc.
 
 • Com comentaves, han sorgit nous rols d’infermera, com la IPA. Creus que han vingut per quedar-se? 
Sí, han vingut per quedar-se, però ja fa temps que estan aquí! De fet, s’estan desenvolupant en molts centres sanitaris perquè és una figura necessària. El que ens faltarà, és un marc que reguli tota aquesta pràctica. Per això és tan important que les infermeres estiguem i arribem en els àmbits de decisió política per afavorir les decisions.
Quan parlem de la infermeria, tots coneixem les especialitats infermeres, com ara la de salut mental, l’obstètrica ginecològica, del treball, la de geriatria, etc. Però al marge de les especialitats existeix  la figura de la infermera de pràctica avançada (IPA), com he comentat. És aquella infermera que davant les necessitats del sistema sanitari assumeix funcions i responsabilitats que estan de ple dins de la disciplina infermera. Infermeres o infermers que són referents assistencials per altres professionals.
 
 • Alguns d’aquests rols suposa assumir més responsabilitats que abans. Com ho afronteu? 
És assumir responsabilitats que estan dins de la disciplina infermera. En general, són rols que han sorgit alhora que ha evolucionat el sistema sanitari, que ha hagut de fer front als canvis en les necessitats de la població en l’àmbit de la salut.
 
 • D’altra banda, la formació de les infermeres també ha canviat molt amb els anys. Les infermeres, però, han canviat? 
Les universitats també s’han d’adaptar a les necessitats i canvis de la societat. Quan una infermera acaba el grau, ha de saber què es trobarà i, per tant, les universitats s’adapten en aquest sentit. Actualment les facultats d’infermeria treballen molt el “long life learning”, la capacitat de seguir formant-se. Abans, quan acabaves la carrera universitària no tenies tant per la mà la formació continuada. Ara ens trobem amb infermeres i infermers que acaben la carrera i tot seguit ja tenen clar que volen seguir estudiant un màster, per exemple, i que potser volen encarar-se a fer un doctorat. Aquest desenvolupament professional és important per l’avanç de la professió en general. 
 
 • També han aparegut les noves tecnologies, que han afectat la vostra feina del dia a dia. Com han influït?
Les noves tecnologies han afectat, no només a la infermeria, sinó a tot el sistema sanitari. Al final, ens ajuden i són un suport. L’únic és que hem de trobar un equilibri entre les noves tecnologies i el tracte humà i personalitzat, un dels valors del nostre hospital. Més enllà de tot el programa informàtic de cures infermeres, que ens permet obtenir molta informació qualitativa i quantitativa de la nostra tasca i treballar en la millora continua, en aquests moments també estem col·laborant, conjuntament amb un equip multidisciplinari (metges, farmacèutics, infermeres...)  una aplicació per pacients que reben tractament de quimioteràpia, on l’objectiu és millor l’atenció als pacients.  
 
 • Catalunya té un dèficit d’infermeres. De fet, la proporció de professionals per habitant és de les més baixes de la Unió Europea. A Europa hi ha 8,8 infermeres per mil habitants i a l’estat espanyol aquesta xifra baixa fins al 5,3. Com hem arribat fins aquí?
És una realitat. La proporció de professionals per habitant a Espanya és baixa. De fet, a Catalunya necessitaríem 20.000 infermeres més. El que està clar és que quan es defineix el nombre de pacients que pot atendre una infermera o infermer, no ens podem fixar només en el nombre de pacients. S’ha de tenir en compte quina dependència té cada pacient i la seva complexitat. A l’Hospital Plató això ho hem treballat moltíssim a través del Programa Infermer. 

La direcció d’infermeria va treballar per poder saber a temps real com tenim les unitats en relació a les necessitats dels nostres pacients. En definitiva, hem  arribat a aquesta situació, entre altres motius, perquè fa uns anys va haver-hi una gran fuga de talent. Amb la crisi, els contractes que s’oferien eren molt precaris, i la gent marxava a fora del país. Segurament també és una professió que costa que estigui reconeguda com el que és. I, per tant, entre els que se’n van, i els que no els interessa el tipus de contracte que se’ls ofereix, doncs ens trobem en un moment que falten infermeres i infermers. 
 
 • També hem sentit parlar del projecte Nursing Now. En què consisteix exactament? A Catalunya es duu a terme?
El projecte Nursing Now és una campanya que apareix al parlament britànic i que el què pretén és impulsar, enfortir i desenvolupar la infermeria a escala global, i treballa diferents objectius, com ara: la millora de l’educació, el desenvolupament professionals i les condicions laborals, o tenir una major influència i participació de les infermeres en les polítiques de salut global i nacional. 
El Departament de Salut de la Generalitat s’ha adherit de forma oficial a aquest projecte. Volen ajudar a saber què està passant i identificar quins són els obstacles que impedeixen que el col·lectiu infermer no pugui assolir el seu màxim potencial.  
I en aquest sentit, i per fer més ressò d’aquesta campanya, en motiu del Dia de la Infermeria, hem organitzat la jornada “Visions actuals de la infermeria”, pel dia 6 de juny, en la que parlarem sobre aquesta campanya “Nursing Now”, i d’altres temes molt interessants vinculats amb la professió infermera.  
 
 • Moltes gràcies, Gemma!
Gràcies a vosaltres i us esperem el dia 6 de juny a l’Espai Plató (C/Tavern, 61) per parlar de la infermeria i continuar avançant plegats. 
 
  

Number of views (1742)/Comments (0)

Tags:

Please login or register to post comments.

Copyright 2020 Hospital Plató. Desenvolupat per onmedic.com
  |  Privadesa