Català / Castellano    
  
El nostre hospital > Comunicació > Notícies
  Notícies
Article d’opinió de Marta Barahona Orpinell, gerent de l’Hospital Plató

Article d’opinió de Marta Barahona Orpinell, gerent de l’Hospital Plató

Author: Cristina Grané/dijous, 4 de juny de 2020/Categories: Actualitat, Notícies

Rate this article:
4.5

Estem a desembre de 2019 i esclata una epidèmia a la Xina per un nou virus, la COVID-19. Mai, ni en els nostres pitjors malsons, vam pensar que arribaria a casa nostra, ni quan dos mesos després ho vam tenir a tocar, a Itàlia.

A finals de febrer comencem a veure els primers pacients d’un virus desconegut, tant en el seu comportament com en el seu tractament, i el 9 de març es desencadena el pitjor dels escenaris que ens podíem imaginar: ens trobem davant d’una nova malaltia, molt contagiosa i amb un pronòstic incert. S’inicia una crisi sanitària sense precedents.

A l’Hospital Plató en 15 dies patim una gran transformació, i no només en l’àmbit estructural, sinó també en l’àmbit professional i de gestió. Suspenem tota l’activitat programada i creem 3 plantes per a pacients en situació d’aïllament, arribant a triplicar els nostres llits de cures intensives i duplicant el servei d’urgències per poder atendre a pacients COVID i no COVID de manera separada.

Aprenem que hi ha noves formes de treballar com la teleassistència, les visites telefòniques, les reunions virtuals i el teletreball, perquè l’hospital no s’atura i seguim mirant endavant. I paral·lelament comencem a treballar en el Pla de Recuperació 2020, enfocat a assolir la màxima activitat amb la màxima seguretat.

Durant aquests gairebé 3 mesos hem après i desaprès cada dia, hem intentat gestionar amb agilitat mantenint els valors del nostre Hospital i, sobretot, hem tingut cura de les persones, professionals, pacients i famílies.

El més dur d’aquesta crisi ha estat la incertesa, la por al que ens és desconegut i a una nova malaltia. També el patiment de pacients i famílies, la soledat, els comiats i la sobrecàrrega física i emocional dels nostres professionals. Hem patit molt, sobretot al principi, quan no teníem els materials suficients, en especial els equips de protecció per professionals. A més a més, el pronòstic i l’evolució de la malaltia era incert i això dificultava la nostra gestió. Hem posat a prova la nostra adaptabilitat i gestió del canvi dia a dia.

La part positiva és que de nou, les persones professionals han estat a l’altura, s’han enfrontat a la COVID 19 sortint de la seva zona de confort, amb professionalitat, treball en equip, coratge, companyonia, generositat i compromís. Hem tingut por, però no hem defallit. A totes elles, GRÀCIES!
 


D’aquesta situació d’excepcionalitat viscuda ens emportem una gran lliçó, un enorme agraïment i la confiança en la professió sanitària i la societat, que ens ha fet costat per combatre la cadena de contagis per coronavirus.

Gestionar en temps de pandèmia un Hospital no ha estat fàcil per l’equip de direcció. Decisions àgils, a vegades controvertides i desfer el decidit per tornar a començar, ha estat el nostre dia a dia. Però ara toca tornar a la normalitat i intentar fer balanç i autocrítica de tot allò que hem fet i podríem haver fet d’una altra manera. El cansament és present després d’aquest període tan intens, però la nostra sanitat i les persones professionals han demostrat i demostren cada dia que seguiran lluitant i endavant. Mentre passejo pels passadissos de l’hospital me n’adono del que hem fet i el que hem aconseguit, del camí que encara ens queda i de l’orgull que sento per formar part d’aquest equip.

Ara és el moment de la Societat, que ha de parlar, defensar i valorar un sistema sanitari públic, perquè surti enfortit d’aquesta crisi, i sobretot reconèixer a les persones professionals sanitàries, que estan ara i sempre al costat de la ciutadania.
 

Marta Barahona Orpinell
Gerent Hospital Plató

Number of views (1425)/Comments (0)

Please login or register to post comments.

Copyright 2021 Hospital Plató. Desenvolupat per onmedic.com
  |  Privadesa